QuaWonen realiseert NOM-woningen in Krimpen aan den IJssel

Woningcorporatie QuaWonen heeft 64 woningen in de Lijster-, Mezen-, Merel-, Putter- en Vinkenstraat in Krimpen aan den IJssel omgebouwd naar Nul Op de Meter (NOM). De woningen uit de jaren zestig zijn gasloos gemaakt en draaien nu volledig op elektriciteit. Ze produceren genoeg energie voor alle verwarming, ventilatie, warm water en overige benodigde elektriciteit in huis. Provato Techniek installeerde in elke woning in opdracht van installatiefabrikant Inventum de energiezuinige installatie voor ventilatie, warm tapwater en cv: een Inventum Ecolution ventilatiewarmtepomp, inclusief alle overige all electric installatieonderdelen.

Uiteraard werd eerst de schil van de woningen aangepakt. Dak-, vloer-, muur- en raamisolatie zorgen ervoor dat de warmtevraag fors is teruggebracht. Ten behoeve van hedendaags wooncomfort werden in elke woning keuken, badkamer en toilet volledig vernieuwd. Provato Techniek verwijderde de bestaande cv-ketels en installeerde daarvoor in de plaats in elke woning een Inventum Ecolution ventilatiewarmtepomp. Deze zorgt voor ventilatie, wint tegelijkertijd op duurzame wijze warmte terug uit de afgevoerde ventilatielucht en zet deze om in warmte voor het verwarmingscircuit en warm tapwater. Een uiterst energie-efficiënte oplossing die draait op de voor huurders vertrouwde, bestaande radiatoren.

All-electric
Om het cv-water op de juiste temperatuur te brengen installeerde Provato Techniek een elektrische naverwarmer, de nieuw geplaatste elektrische boiler zorgt voor ruim voldoende warm tapwater. Ook de aan- en afvoerkanalen werden door Provato Techniek gecontroleerd en waar nodig vernieuwd. Zonnepanelen op het dak wekken alle benodigde energie op voor zowel verwarmings- en ventilatieinstallatie als de overige benodigde elektriciteit in huis. Hiermee zijn complete all-electric woningen gerealiseerd. In vier woningen zaten overigens nog oude gashaarden. Ook hier is dezelfde installatieoplossing geplaatst. Hiervoor werden door Provato Techniek eerst de gashaarden verwijderd en nieuwe radiatoren en leidingwerk aangelegd.

Huurders goedkoper uit
Huurders van de NOM-woningen betalen voor de forse comfortverbetering in hun woning een minimale huurverhoging van € 25,-. Verder betalen ze voortaan een vaste Energie Prestatie Vergoeding (EPV) aan QuaWonen. Een bedrag dat lager is dan hun eerdere energierekening. Hiervoor krijgen zij een gegarandeerde hoeveelheid energie waarmee zij bij normaal stookgedrag over voldoende elektriciteit beschikken en hun woonlasten flink lager uitvallen. Gebruiken ze toch meer? Dan betalen ze bij aan het energiebedrijf. Met een woonlastenwaarborg zorgt Qua Wonen ervoor dat huurders nooit meer huur- en energiekosten betalen dan voorheen.

Energieneutrale woningvoorraad
QuaWonen koos voor de samenwerking tussen diverse gespecialiseerde partijen. Naast Inventum, dat Provato Techniek als uitvoerende partner selecteerde, leverden ook Weijman, A3 Architecten, Kingspan Geïsoleerde Panelen, Strikolith, M. van der Looy Afbouw en Nieman Raadgevende Ingenieurs hun bijdrage. Naast de inbreng van hun eigen expertise, droegen de bedrijven ook een gedeelde verantwoordelijkheid in proces en resultaat. Het project draagt de naam ‘Energieswitch’ en is de opmaat naar een totaal energieneutrale woningvoorraad voor QuaWonen.